Overspannen

Een druk sociaal leven, grote verantwoordelijkheid op werk of een vervelende gebeurtenis kunnen zorgen voor veel spanningen. Wanneer deze spanningen een langere tijd aanhouden en het maar niet lukt te ontspannen, kan het zelfs geestelijke en lichamelijke klachten veroorzaken. Het fenomeen overspannenheid kan door iedereen anders ervaren worden. Veel gehoorde symptomen bij overspannen zijn: een onrustig gevoel, vermoeidheid, geheugenproblemen, slapeloosheid, boosheid en depressieve gedachten.

Overspannen zijn ontstaat niet opeens, het is een geleidelijk proces dat er insluipt. In feite merk je pas dat je te veel hooi op je vork hebt genomen als het te laat is. Als iemand langere tijd overspannen is en veel last heeft van stress kan dit leiden tot een burn-out.

Overspannen en neurofeedback

Het is mogelijk om op verschillende manieren hulp te bieden bij overspannenheid. Rust is een belangrijke factor in dit proces, ook het voeren van gesprekken kunnen helpen om de klachten te verminderen. Een behandeling met neurofeedback is ook zeer effectief. Hierbij richten we ons op de onbewuste hersenactiviteit. De activiteit van onze hersenen bestaat voor 90 procent uit onbewuste hersenactiviteit en voor 10 procent uit bewuste hersenactiviteit. Tijdens de behandeling richten we ons met neurofeedback op de 90 procent van de onbewuste activiteit. We beginnen met het maken van een QEEG.

Bij een overspannen toestand blijkt er bij meting vaak patronen van hersenactiviteit te zijn die de klachten in stand houden. Bij analyse van stressmechanismen blijkt vaak dat het lichaam gejaagd is en/of herstelmechanismen niet goed werken. Als de ‘lifestyle’ wordt verbeterd, er wordt meer rust in gebouwd, maar het lichamelijk energieherstel laat op zich wachten, dan kan de ingang van neurofeedback in combinatie met biofeedback ervoor zorgen dat de lichamelijke veerkracht en een goede breinbalans herstelt.
Er wordt daarbij gewerkt aan het op eigen kracht kunnen schakelen naar een staat waarbij ontspanning en geconcentreerd aanwezig zijn samen gaan. Het lichaam pikt het nieuwe neurofysiologische evenwicht vaak snel op.

Resultaten neurofeedback bij overspannenheid

De behandeling van neurofeedback kan bij mensen die overspannen zijn tot de volgende resultaten leiden:

  • Meer ontspanning
  • Vermoeidheid neemt af
  • Spanningsklachten nemen af
  • Minder onrust in het lichaam en hoofd
  • Slaapproblemen verminderen
  • Boosheid en depressieve gedachten nemen af
  • Meer zelfvertrouwen

Samen met een verbetering van lifestyle en coaching op een goede mindset, worden er snel resultaten bereikt in energieherstel, basisrust, concentratie en goede nachtrust. Wil je meer informatie over de QEEG hersenmeting of heb je een vraag over een burnout? Neem gerust contact met ons op.

Wat bieden wij

Analyse

Ontdek je kwaliteiten en valkuilen en krijg inzicht in de mogelijkheden tot verbetering.

Trajecten

Zet concrete stappen om beter te functioneren zodat je kwaliteit van leven hoger wordt.

Opleidingen

Dit zijn trainingen voor professionals. Verhoog de kwaliteit van je dienstverlening.