+31 (0) 575 541060 info@brainspa.nl

Neuro-en biofeedback voor kinderen

In onze BrainSpa Kids praktijk passen we neurofeedback en biofeedback training gecombineerd toe bij kinderen die moeite hebben om tot rust te komen, door een overdaad aan prikkels bijvoorbeeld. We meten en trainen de hersenactiviteit en lichaamsfuncties zoals de hartslag en ademhaling. Hierdoor krijgen we inzicht in de wisselwerking tussen het centrale zenuwstelsel van het kind (het brein) en het autonome zenuwstelsel.

Waar het brein wordt geregeld door de wil, opereert het autonome zenuwstelsel geheel zelfstandig, om bijvoorbeeld functies als ademhaling en spijsvertering te regelen. Het doel van de training is om deze twee zenuwstelsels beter op elkaar af te stemmen, door middel van feedback over deze brein- en lichaamsactiviteiten. Dankzij onze oefeningen leert je kind om de juiste balans tussen hersenactiviteit en lichaamsontspanning te bereiken.

Neurofeedback en biofeedback, wat zijn de verschillen?

Neurofeedback voor kinderen is een vorm van hersentraining waarmee het concentratievermogen verbetert, rust in het hoofd ontstaat en er energie wordt opgebouwd. Kinderen ontwikkelen vaak klachten doordat ze moeite hebben met het verwerken van prikkels. Hierdoor komt hun brein niet tot rust. Met neurofeedback training leert het kind om bewust te schakelen naar een staat waarin hij of zij zich rustig, helder en ontspannen voelt.

Hoe werkt neurofeedback voor kinderen 

Tijdens de neurofeedback training meten we de hersenactiviteit met behulp van elektroden. Deze activiteit bekijkt je kind op een scherm. Wanneer hij of zij gespannen is, of wordt afgeleid door een geluid in de omgeving of een opkomende gedachte, dan zie je dat terug in de hersengolven.

Om het brein te leren schakelen naar een meer ontspannen en bewuste staat, laten we het kind naar bijvoorbeeld een waterval luisteren. De waterval verbeeldt de hersengolven. Zo stroomt die wanneer je kind rustig en aandachtig is, en stopt wanneer het afgeleid raakt. De hersenen zullen het stromen van de waterval gaan herkennen als een beloning, en daarom de gewenste hersengolven produceren. Zo traint je kind het brein naar een optimaal evenwicht van ontspanning, aandacht en innerlijke rust.

Met neurofeedback meer grip op het brein

BrainSpa is gespecialiseerd in neurofeedback voor kinderen. Al ruim 15 jaar houden wij ons bezig met het trainen van de hersenen. Onze insteek is wetenschappelijk onderbouwd: zo wijst onderzoek uit dat deze methode effectief is voor mensen met klachten als een burn-out, stress, ADHD, vermoeidheid, hoofdpijn, angst en gevolgen van trauma.

Wij trainen het brein en autonome zenuwstelsel met de beste apparatuur. Technieken uit de psychologie en bewustzijnsontwikkeling zorgen voor meer vrijheid in de geest, waarbij onze aandacht ook uitgaat naar problemen uit het dagelijks leven. Je kind leert hierdoor bewust en op meerdere niveaus te schakelen naar de gewenste staat van lichaam en geest, om negatieve patronen te doorbreken en te werken aan een leven met meer rust, aandacht en balans.

Wat is biofeedback

Met onze biofeedback training leren kinderen om lichamelijk tot rust te komen door spanningen los te laten. Ze leren sneller te herkennen hoe ze op stress reageren, en hoe ze het opbouwen van spanning in het lichaam kunnen voorkomen. Hierdoor neemt het lichaamsbewustzijn enorm toe. Ook leren ze om te schakelen naar een staat waarin ze zich prettig en ontspannen voelen, waardoor de veerkracht verbetert.t

Ontdek met biofeedback hoe het lichaam reageert op bepaalde situaties. Is je kind ontspannen of juist niet, hoe reageert het op stress, en herstelt hij of zij genoeg van de dagelijkse spanningen? Door de eigen lichaamssignalen te herkennen, leert het kind hoe het ontspannen door het leven kan gaan.