+31 (0) 575 541060 info@brainspa.nl

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Bij BrainSpa onderzoeken we hoe het komt dat een kind zo leegloopt in energie. Wat zijn de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen? We bekijken het vanuit het brein en de wijze waarop het lichaam reageert op stress.

Bij veel kinderen speelt het een rol dat ze prikkelgevoelig zijn, waardoor er meer dan gemiddeld prikkels binnenkomen en verwerkt worden. Als een kind bijvoorbeeld geneigd is om heel alert te zijn op de omgeving, dan ziet en hoort het zoveel, dat het hoofd snel vol raakt. Andere kinderen zijn niet zozeer heel druk bezig met de omgeving, maar beleven innerlijk allerlei fantasie-avonturen of fladderen met hun aandacht van het een naar het ander. Dit zijn allemaal processen die veel energie kosten, naast dat er in de klas en ook buiten school vaak toch al veel te doen is en gebeurt. Ook als een kind (faal)angstig in het leven staat, dan kost dit het lichaam veel energie. Een hoge afleidbaarheid, problemen met slapen…..het zijn allemaal normale dingen die ook in een kinderleven een rol kunnen spelen. Maar het zijn wel zaken die veel energie vragen.

In deze tijd met een enorm aanbod aan prikkels, ook via digitale weg, raakt het brein snel overprikkeld en vermoeid.

De oplossing is gelegen in het brein trainen en te leren hoe je ervoor kunt zorgen dat je brein niet overprikkeld raakt. Door te leren hoe je rust in je hoofd en lichaam kunt voelen, wat ontspanning voor jou is, hoe concentratie werkt. Vroeg geleerd is oud gedaan! Het is van onschatbare waarde als kinderen hier vroeg eigen mee raken.

Als er meer ruimte in het hoofd komt, dan stroomt de kinderlijke energie ook meer als vanzelf. Hierdoor stromen vreugde en plezier ook weer makkelijker!