Vermoeidheid

Iedereen is weleens moe. Sommige mensen hebben echter last van continue extreme vermoeid. Hierdoor wordt hun dagelijkse ritme erg verstoord. Als de klachten na zes maanden nog steeds aanhouden kan er sprake zijn van chronische vermoeidheid.
Chronische vermoeidheidsklachten zijn een veelvoorkomende klacht. Vermoeidheidsklachten komen op zichzelf voor, maar gaan vaak samen met andere klachten zoals depressie, angsten, burn-out, stress, slaapproblemen, hersenletsel etc.
Verschillende mechanismen, waaronder stress, negatief denken en angsten kosten het lichaam veel energie waardoor uitputting kan ontstaan als hier niets aan wordt gedaan.

Symptomen chronische vermoeidheid

Van CVS is sprake als de vermoeidheid langer dan zes maanden aanhoudt of wanneer de vermoeidheid telkens terugkeert. Symptomen die aanhoudend of regelmatig terugkeren zijn:

 • Keelpijn
 • Spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Gevoelige hals of okselklieren
 • Extreem gevoel van uitputting die langer dan 24 uur aanhoudt
 • Gewrichtspijn

Als we vervolgens kijken naar de oorzaken van chronische vermoeidheid is de precieze oorzaak vaak niet bekend. Het gaat doorgaans om een combinatie van lichamelijk en psychische/psychosociale factoren. Ook bacteriële en virale infecties kunnen een rol spelen.

Behandeling chronische vermoeidheid

Een effectieve behandelmethode bij chronische vermoeidheid is neurofeedback. Het zorgt voor een verbetering van het afweersysteem en laat de hersenen weer in balans functioneren. Dit resulteert in meer energie waardoor secundaire klachten verbeteren of verdwijnen. Aan de hand van een QEEG maken we inzichtelijk of jouw hersenactiviteit past bij het chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS). Op hersenniveau uiten vermoeidheidsklachten zich vaak in een grote hoeveelheid trage activiteit (theta hersengolven), die normaal alleen maar is te zien als iemand ligt te slapen, of bijna in slaap valt. Dat houdt in, dat iemand eigenlijk wat slaperig door het leven gaat. Dat kan voelen alsof er een soort sluier of waas om je heen hangt, waardoor alles niet goed tot je doordringt.

Resultaten neurofeedback bij vermoeidheid

Wanneer er bij chronische vermoeidheid gekozen wordt voor neurofeedback kan dit tot de volgende resultaten leiden:

 • Meer energie
 • Betere nachtrust
 • Hoofpijn neemt af
 • Concentratie verbetert
 • Verbetering afweersysteem
 • Geheugen verbetert

Meer weten over CVS?

Wat de oorzaak ook is, vermoeidheidsklachten zijn over het algemeen goed aan te pakken met Neurofeedback- en biofeedback (neurofeedback training), waarbij de hersenen weer geleerd wordt om in wakkere staat ook echt wakker te zijn. Voel je je oververmoeid en wil je weer volledig in balans zijn? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, we vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Wat bieden wij

Analyse

Ontdek je kwaliteiten en valkuilen en krijg inzicht in de mogelijkheden tot verbetering.

Trajecten

Zet concrete stappen om beter te functioneren zodat je kwaliteit van leven hoger wordt.

Opleidingen

Dit zijn trainingen voor professionals. Verhoog de kwaliteit van je dienstverlening.