+31 (0) 575 541060 info@brainspa.nl

Slaapproblemen bij kinderen

Hoewel het vaak niet de reden is dat kinderen worden aangemeld bij BrainSpa, zien we dat bijna 90% van de kinderen die we zien, last heeft van slaapproblemen. Vaak gaat het om problemen met inslapen, soms ook om problemen met doorslapen. Ook kan het zo zijn dat het kind in de ochtend heel moeilijk op gang komt en niet goed vanzelf wakker wordt.

Bij inslaapproblemen is het vaak zo dat het lastig is om de indrukken van de dag los te laten en gaat het hoofd maar door met nadenken over alles wat er is gebeurt of nog gaat gebeuren. Soms zijn kinderen bang bij het inslapen. Bij problemen met doorslapen is het zo dat kinderen wakker worden van geluiden, of niet meer goed kunnen doorslapen als ze even naar de w.c. zijn gegaan.

Wat ook de reden is, of hoe het ook komt, slaapproblemen zorgen ervoor dat ofwel de duur van de slaap niet voldoende is voor wat het kind nodig heeft, ofwel de kwaliteit van de slaap niet goed is. Beide zorgen van onvoldoende herstel tijdens de nacht, waardoor de onrust overdag toeneemt. Als de slaapproblemen lang aanhouden, dan kan het leiden tot vermoeidheid overdag, tot concentratieproblemen, tot een toename van spanningen, tot innerlijke onrust.

Al met al is het hebben van slaapproblemen een heel goede reden om te zoeken naar mogelijkheden voor verbetering van de slaap. Vanuit BrainSpa meten we de hersenactiviteit en kijken hoe het kind kan schakelen tussen alertheid en ontspanning. Als het kind van nature/overdag heel erg alert is, dan kan het lastig zijn om naar een goede ontspanning te schakelen in de avond. Met training is dat te leren. Als het kind overdag beter leert schakelen naar ontspanning, dan is dat in de avond voor het slapengaan ook makkelijker. Ook verbetert dan vaak de kwaliteit van slapen, waardoor het kind uitgerust wakker wordt.

Zelfs als we niet speciaal gericht zijn op het verbeteren van de slaap, omdat de belangrijkste reden van aanmelding een andere is (zoals bijvoorbeeld concentratieproblemen of angst), dan nog zien we dat de slaap meestal als eerste verbeterd. De training bij BrainSpa is namelijk gericht op het leren schakelen naar een staat die gepaard gaat met ontspanning. En dat werkt ook door in de slaap.

Wilt u meer weten over slaapproblemen bij kinderen?

Neem dan contact op met Brainspa of maak een afspraak voor een analyse.