+31 (0) 575 541060 info@brainspa.nl

Puberteit

Ach, de puberteit. We kunnen het ons allemaal nog goed herinneren. Eerste liefdes, de middelbare school die eindelook lijkt te duren en problemen waarvan je vreest dat ze nooit overgaan. Uiteindelijk bleek dat laatste toch wel mee te vallen. Maar voor een puber is deze kennis achteraf nog niet beschikbaar. Tel daarbij op dat emoties en problemen tien keer groter lijken tijdens je tienerjaren, en je weet: puber zijn is niet gemakkelijk. Wanneer problemen allesoverheersend lijken te zijn, en het dagelijkse leven overheersen, wordt het tijd om aan de bel te trekken. BrainSpa helpt door te meten, te trainen en te coachen.

Het puberbrein

Maar waarom voelen pubers alles zo tot in het extreme? Daarvoor is een heel simpele oorzaak aan te wijzen: het puberbrein. Tijdens de puberteit maken de hersenen een flinke ontwikkeling door. En zo’n puberbrein werkt heel anders dan de hersenen van volwassenen. Dat is vooral toe te wijzen aan het feit dat emotie en ratio zich tijdens het proces van kind tot volwassene zich niet tegelijkertijd ontwikkelen. Daardoor reageren pubers heel vlak of juist erg emotioneel. Ook lukt het vaak nog niet om te plannen en vooruit te kijken en blijkt het beheersen van impulsen en het overzien van consequenties ook problematisch. Een slecht humeur en vermoeidheid zijn het gevolg. Bovendien is het vaak zo dat niet alleen het brein, maar ook het lichaam zelf in de puberteit volledig op zijn kop staat. Wanneer het lichaam niet in balans is, draagt dit nog extra bij aan dat slechte humeur en de vermoeidheid.

Aanpak van problemen

Wanneer het puberen problematisch lijkt te gaan, en problemen zoals hierboven beschreven tot in het extreme lijken voor te komen, is het tijd om het brein even op het juiste spoor te zetten. Daarbij kan BrainSpa helpen. Door onze gecombineerde aanpak, waarbij bijvoorbeeld aandacht- en concentratie trainingen gecombineerd worden toegepast, samen met de benodigde training en coaching, zal de puber leren waar hij of zij zijn of haar eigen staat van ontspanning, focus en concentratie kan vinden, en hoe hij of zij tot die staat kan komen. De technieken die de puber tijdens het traject aangereikt krijgt zal hem of haar de rest van het leven helpen.

Samen met BrainSpa aan de slag

Bovendien zoeken wij samen met de puber welke positieve aspecten samenhangen met de problematiek die hij of zij ervaart. Als een jongen bijvoorbeeld snel afgeleid is, kan dit ook wijzen op een grote fantasie en een flinke dosis creativiteit. Jouw puber zal zekerder van zichzelf worden, en leert voor de momenten waarop hij of zij zich niet zo fijn voelt, bepaalde technieken om gauw weer een prettige staat te bereiken.

Wilt u meer weten over de puberteit en onze aanpak?

Neem dan contact op met Brainspa of maak een afspraak voor een analyse.