Neuro- en biofeedback 

Bij BrainSpa passen we deze behandelmethoden gecombineerd toe. We meten en trainen zowel de hersenactiviteit als andere lichaamsfuncties. Denk aan hartslag, ademhaling en reacties van de huid, zoals zweet. Hierdoor krijgen we duidelijk inzicht in de wisselwerking tussen jouw centrale zenuwstelsel (je brein) en je autonome zenuwstelsel.

Waar je brein wordt geregeld door jouw wil, bijvoorbeeld om je spieren aan te spannen, opereert je autonome zenuwstelsel geheel zelfstandig. Om bijvoorbeeld functies zoals ademhaling en spijsvertering te regelen. Het doel van de neurofeedback training is om deze twee zenuwstelsels beter op elkaar af te stemmen, door middel van feedback op deze brein- en lichaamsactiviteiten.

Dankzij onze oefeningen en coaching leer je om de juiste balans tussen hersenactiviteit en lichaamsontspanning te bereiken.

Maar wat is nu het verschil tussen neurofeedback en biofeedback?

Biofeedback

Doormiddel van biofeedback training leer je om lichamelijk tot rust te komen en spanningen los te laten. Je leert sneller herkennen hoe jij op stress reageert, en hoe je het opbouwen van spanning in je lichaam voorkomt. Hierdoor neemt je lichaamsbewustzijn enorm toe. Ook leer je om te schakelen naar een staat waarin jij je prettig, aandachtig en ontspannen voelt, waardoor je veerkracht verbetert en je energie opbouwt.

Ontdek met biofeedback hoe jouw lichaam reageert op bepaalde situaties. Ben je ontspannen of juist niet? Ben je overgevoelig voor stress, en herstel je wel genoeg van de dagelijkse spanningen? Door je eigen lichaamssignalen te herkennen, leer je hoe je ontspannen door het leven kan gaan.

Hoe werkt biofeedback?

Door het meten van verschillende lichaamssignalen krijgen we inzichtelijk hoe jouw lichaam spanningen reguleert. Deze signalen zijn:

R

Ademhaling

R

Hartslag en hartcoherentie

R

Huidgeleiding

R

Spierspanning

R

Huidtemperatuur

R

Hersenactiviteit (EEG-biofeedback)

Neurofeedback

Neurofeedback is een vorm van hersentraining waarmee je je concentratievermogen verbetert, rust in je hoofd te krijgt en energie opbouwt. Train je brein door te leren schakelen naar een staat waarin jij je rustig, ontspannen en helder voelt.

Veel klachten ontstaan doordat ons brein niet tot rust kan komen en daardoor overprikkeld raakt. Dit werkt een burn-out in de hand. Neurofeedback laat je aan de hand van jouw hersengolven zien wat er precies in je brein gebeurt. Zo leer je tijdig schakelen om ontspannen en aandachtig aanwezig te zijn in het hier-en-nu.

Hoe werkt neurofeedback?

Tijdens een neurofeedback training meten we je hersenactiviteit met behulp van elektroden, terwijl jij meekijkt op een scherm. Wanneer je gespannen bent, of wordt afgeleid door een geluid in de omgeving of een opkomende gedachte, dan zie je dat terug in jouw hersengolven.

Om je brein te leren schakelen naar een meer ontspannen en bewuste staat, laten we je naar bijvoorbeeld een waterval luisteren. De waterval staat voor jouw hersengolven. Zo stroomt deze wanneer je rustig en aandachtig bent, en stopt wanneer je afgeleid raakt. Je hersenen zullen het stromen van de waterval gaan herkennen als een beloning, en daarom de gewenste hersengolven produceren. Zo train je je brein naar een optimaal evenwicht van ontspanning, aandacht en innerlijke rust.

Krijg meer grip op je brein 

Onze praktijk is gespecialiseerd in neurofeedback en biofeedback. Al ruim 15 jaar houden wij ons bezig met het trainen van de hersenen. Onze insteek is wetenschappelijk onderbouwd: zo wijst onderzoek uit dat deze methode effectief is voor mensen met klachten als een burn-out, stress, ADHD, vermoeidheid, hoofdpijn, angst en gevolgen van trauma.

Wij behandelen je brein en autonome zenuwstelsel met de beste apparatuur. Nauwkeurig toegepaste technieken uit de psychologie en bewustzijnsontwikkeling zorgen voor meer vrijheid in je geest. Hierbij gaat onze aandacht ook uit naar de uitdagingen in jouw dagelijkse realiteit.

Alles gebeurt in afstemming met jou, je wensen en je doelen. Je leert hierdoor bewust en op meerdere niveaus te schakelen naar de gewenste staat van lichaam en geest. Zo ben je in staat negatieve patronen te doorbreken en te werken aan een leven met meer rust, aandacht en balans.

Vraag meer informatie aan

Wil je meer weten over deze training en andere trajecten die wij aanbieden, bijvoorbeeld mindfulness of ACT-therapie? Wij vertellen je graag meer. Neem contact met ons op door het onderstaande contactformulier in te vullen, bel naar +31 (0) 575 541060 of stuur een e-mail naar info@brainspa.nl.

Vraag dit traject aan

Wil je stappen zetten naar meer balans in je leven? Vraag hieronder een traject aan.

Aanvraag Neuro- & biofeedback

  Overige trajecten

  Intensief traject

  Creëer dankzij ons Intensive traject een nieuw fundament die je in staat stelt om meer vanuit vrijheid, helderheid en hernieuwde energie te leven en functioneren.

  Basic Balance

  Als je brein en lichaam dat in balans zijn merk je dat meteen. Om je lichaam en geest weer in balans te krijgen hebben we dit korte, maar effectieve traject opgezet.

  Therapie

  Het doel van therapie is om klachten te verminderen en jouw dagelijks functioneren te verbeteren. Samen met jou bekijken we welke vorm van therapie het meest geschikt is.

  Coaching

  Coaching draait om het helder krijgen van wat er binnen bij jou leeft. Dit activeert je kracht en leidt tot nieuwe inzichten. Hierdoor kunnen nieuwe stappen gezet worden.