Angst

Het gevoel van angst is bij vrijwel ieder mens bekend. Het is een onplezierig gevoel, maar kan in levensbedreigende situaties een belangrijke functie hebben. We spreken van een angststoornis als de angst zorgt voor beperkingen en lijden. Er zijn verschillende vormen van angststoornissen, zoals paniekaanvallen, dwangstoornis, posttraumatische stressstoornis of separatiestoornis.

Als er sprake is van chronische angst, dan gaat dat vaak gepaard met een angst voor het verliezen van controle. Daarom blijft men angstvallig alert om onzekerheden te reduceren tot het minimum. Dit mechanisme brengt veel spanning met zich mee en kan behalve een algemeen gevoel van angst ook leiden tot hyperventilatie, paniek, mentale onrust, slaapproblemen, aandachtsproblemen, fysieke spanning en chronische vermoeidheid.

Angst en het brein

Angststoornissen zijn een veel voorkomende aandoening. Niet altijd hebben de angsten een verklaarbare oorzaak, ze komen dikwijls voort uit het onderbewuste. De activiteit in de hersenen bestaat voor 90 procent uit onbewuste activiteiten. De andere 10 procent zijn bewuste activiteiten. Juist die onbewuste activiteit maakt een groot deel uit van onze hersenactiviteit. Het verklaart waarom we bewust lastiger vat kunnen krijgen op angsten die onbewust worden aangewakkerd. 

Of het nu gaat om reële angst als gevolg van gevaar, angst opgelopen na een trauma, of irreële angst als gevolg van gedachten, de hersenen laten eenzelfde specifiek patroon van hersengolven zien. Hierbij zijn de hersenen overmatig actief en draaien ze als het ware continu op volle toeren.

Wanneer er sprake is van angst vernauwt de aandacht zich aanzienlijk en komt het hele lichaam, inclusief de hersenen, in een opperste staat van alertheid. Deze alertheid zorgt ervoor dat het mogelijk is om scherp en snel te handelen. Dit is een onmisbaar mechanisme als er daadwerkelijk gevaar is, maar is uitputtend als dit de dagelijkse staat van zijn is.

Behandeling bij angst

Als eerst sporen we de oorzaak van het probleem op, dan pas kan de behandeling van start gaan. De hersengolven worden zichtbaar gemaakt om de bron van de symptomen te lokaliseren. Hiervoor maken we gebruik van een EEG-cap. De sensoren die hieraan verbonden zitten plaatsen we op het hoofd. Er zijn allerlei technieken waarmee angst kan worden aangepakt. Een combinatie van technieken waarbij zowel op het niveau van de hersenen, het denken en het lichaam (ademhaling, hartritme, temperatuur) meer rust wordt gebracht, is zeer effectief.

Wat bieden wij

Analyse

Ontdek je kwaliteiten en valkuilen en krijg inzicht in mogelijkheden tot verbetering.

Trajecten

Zet concrete stappen voor een beter functioneren en een hogere kwaliteit van leven.

Opleidingen

Trainingen voor professionals. Vehoog de kwaliteit van je dienstverlening.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je je aanmelden voor een analyse of traject?
Laat het ons hieronder weten.

8 + 8 =